Sin categoría

Coses que cal saber com a pare primerenc

primerizos - Coses que cal saber com a pare primerenc

Ja sigui que hagis llegit tots els llibres per a nadons o no, hi ha coses que cal saber com a pare primerenc, encara no sents que estàs completament preparat per aquesta nova etapa i canvi en la teva vida. Amb tot el que he vist i experimentat amb nous pares, volia crear una llista que et pot prepararar millor per al que ha de venir i com fer que aquest nou capítol a la teva vida sigui més fàcil.

Mentre escrivia aquesta llista, també vaig preguntar a diversos pares amb experiència què desitjarien haver sabut abans de l’arribada del nadó. També he inclòs algunes de les seves paraules de saviesa en aquesta publicació.

Coses que cal saber com a pare primerenc:

El ventre de nadó no desapareix immediatament

Pots pensar que la panxa de la mami tornarà a la normalitat perquè el nadó ja no hi és. Bé, estic aquí per dir-te que aquest embalum del nadó no desapareixerà immediatament. L’úter triga entre sis i vuit setmanes a tornar a la mida normal en forma de pera, però és només el seu úter. El seu cos trigarà més a tornar a la normalitat. Tingues en compte que just després que ella hagi tingut el nadó, encara es veurà com si tingués sis o set mesos d’embaràs. També depèn de quant pes hagi guanyat durant el seu embaràs. Les mares que van passar nou mesos per tenir un nadó, pot passar fins a nou mesos a tornar al seu jo “normal”.

¡Hormones!

Des que dóna a llum, fins que les seves hormones canvien i el seu cos es recupera, i té cura d’un nou bebè a tota hora del dia i de la nit, la teva dona / parella necessitarà la teva comprensió i suport. Sigues gentil i pacient amb ella durant aquest temps. Les emocions postpart poden ser una muntanya russa i tenir un company a prop encoratjant-la mentre passa aquests alts i baixos, fa una gran diferència.

És algo comú que les dones experimentin malenconia, que succeeix dins dels primers 14 dies després del naixement. Aproximadament el 70-80% de les dones experimentaran malenconia, per lo que és una cosa a tenir en compte. Si encara mostra signes de tristesa o qualsevol altre canvi més enllà de les primeres dues setmanes (fins i tot als 6 mesos o més), podria experimentar depressió postpart. Fes-li saber que no hi ha res de què avergonyir-se, que moltes dones experimenten això i que la seva salut i felicitat són prioritàries. Posa’t en contacte amb un conseller o terapeuta local que s’especialitzi en treballar amb les famílies durant el temps de postpart perquè ella pugui demanar ajuda.

Gelosia

Alguns pares han expressat gelosia després del naixement del nadó. Els pares nous poden sentir que el nadó prefereix a la mare per sobre d’ells i això pot fer que se sentin menys estimats i valorats com a pares. Pot ser que no siguis el favorit (pare) durant diversos mesos. Prepara’t per que el més probable és que el nadó només vulgui que la mare ho consoli per un temps. És normal i està bé. No dura per sempre i encara pot ser extremadament útil i útil d’altres maneres.

Els pares no són mares. I les mares no són pares. Els socis porten a la seva pròpia manera especial de criança dels fills. No esperis calmar el teu nadó com ho fa la mare. I viceversa. La vida del teu nadó es veurà molt més enriquida per el SEU amor i guia com a acompanyant de la manera en què la mare fa les coses. El teu camí és igual d’important i sorprenent i necessari. Mai sentis que la teva contribució no és suficient o no és la correcta. Per tant, encara que de vegades puguis sentir una mica de gelosia, és el que fa i el teu paper com el pare és tan necessari com important i necessari.

¡Comunica’t!

Com diuen, “tot canviarà una vegada que tinguis un nadó”, així que la comunicació amb la teva parella és clau! Sigues honest i comunica clarament els teus desitjos i necessitats a la teva parella (tenint en compte que el temps ho és tot). I es que el temps realment ho és tot. I no només això, el teu to en la forma en què et comuniques ho és tot també. (Recorda aquestes hormones. És molt sensible en aquest moment). Sí, la mare està passant per moltes coses, però sabem que els pares també estan passant per molt, així que parla amb la teva dona / parella i expressa com et sents.

Comunica’t amb la teva dona i sigues obert sobre els teus sentiments. És un moment sensible però emocionant, realment et caldrà confiar molt l’un amb en l’altre fins aconseguir algun ritme. No et deixis frustrar perquè tot és temporal.

La depressió postpart paterna existeix

La majoria de les persones sap que la depressió postpart existeix per a les dones, però la majoria de la gent no sap que la depressió postnatal paterna existeix per als homes. La depressió entre els nous pares no és infreqüent, i no estan sols. El fet és que un de cada quatre nous pares es deprimeix. És normal que els pares necessitin ajuda quan ingressen a la paternitat. Aquesta és una altra raó per la qual la comunicació és tan important. Si després d’unes setmanes veus que no et sents millor o necessites parlar amb algú, busca un conseller o terapeuta especialitzat en la seva àrea i que s’especialitzi en treballar amb les famílies durant el temps de postpart.

La lactància pot ser difícil

Els nous pares solen pensar que la lactància materna és natural, que ha de ser fàcil per a la mare, i és una cosa que ella ha de resoldre per si mateixa. Això no és necessàriament cert. La lactància materna pot ser difícil per a moltes dones. Ella necessita la teva ajuda durant aquesta corba d’aprenentatge. Els pares generalment em diuen que no saben com ajudar quan està alletant, així que aquí hi ha algunes coses que pots fer:

  • Ajuda-la a obtenir un bon suport.
  • Col·loca el nadó a la posició correcta per alimentar-lo.
  • Ajuda a acoblar i desmuntar l’extractor de llet i desinfectar-lo.
  • Ajuda a fer voltar el nadó i canvia els bolquers entre les preses de llet.
  • Mantingues un registre sobre la teva dona / parella que estigui menjant prou (500 calories addicionals) i prenent prou aigua per a una bona producció de llet.

Si aquest és el teu primer nadó, llavors saps gairebé tant o igual que ella sobre alletar. Tenir el teu alè i suport significa tot per a ella. Si les coses no milloren, posa’t en contacte amb un grup local d’un assessor de lactància. Fent totes aquestes coses, pots ajudar a que tots dos a tingueu una millor experiència al principi.

La conquesta del cotxet del cotxe

La seguretat del teu nadó és essencial. Pensa que un requisit indispensable abans de poder portar al teu bebè a casa és tenir la cotxet o maxicosi correctament instal·lada al cotxe. El problema és que el 80% dels seients de l’automòbil estan instal·lats incorrectament. La majoria dels pares pensen que poden resoldre-ho per si mateixos, però no volen perdre el temps amb la seguretat del seu nadó. Si dubtes de si ho has fet bé, aquesta és la raó per la qual et recomano que revisis la cotxet amb algun tècnic o mecànic per assegurar-te que poses el teu correctament. Si no ho has col·locat correctament, llavors ell / ella pot mostrar-te com instal·lar-ho correctament. Assegura’t bé de fer això i saber com utilitzar-lo abans que arribi el nadó!

La gent vol ajudar, així que està bé demanar ajuda

A Catalunya, i com a tot arreu, sentim que hem de resoldre i fer-ho tot pel nostre compte per no convertir-nos en una “càrrega” per als altres o no ser capaços de tenir cura d’un nadó. Però deixa’m dir-te un petit secret. Quan es tracta de nadons, la gent vol ajudar. Hi ha una raó per la qual et diuen: “es necessita un llogaret per criar un nen”. Perquè tothom necessita ajuda. No pots fer això pel teu compte. Si necessites que algú reculli alguna cosa per tu, et porti la compra, tingui cura del nadó perquè puguis descansar o tan sols el que sigui, la gent està més que feliç d’ajudar-te. Llavors accepta aquesta ajuda! I si vius en una zona nova i no tens familiars o amics a prop, busca centres o associacions que et puguin ajudar i crear vincles.

Estar-hi Present ja és la meitat del treball

Un cop escoltis a algú dir: “Com a pare, estar-hi present és la meitat de la feina”. En certs moments és possible que no sàpigues què fer o què dir i ja està bé. El sol fet d’estar present i mostrar el teu suport et converteix en un bon pare i company. Llavors, si et sents despistat al moment i vols allunyar-te perquè no saps què dir o fer, no ho facis. Només estigues present per a la teva parella i escolta-la. Això de vegades és tot el que ella necessita.

ESTIMA a la teva parella

Com va dir una vegada John Wooden: “El millor que un pare pot fer pels seus fills és estimar a la seva mare”. I no podria estar més d’acord. En mostrar el teu amor i afecte a la teva parella, li estàs ensenyant al teu fill el que és l’amor, com donar-lo i com rebre-ho. Estàs creant pau i estabilitat en la vida dels teus fills. Els estàS ensenyant als teus fills com estimar i respectar els altres de manera apropiada, incloses a la seva mare i germanes, i a la seva futura parella. I li estàs ensenyant als teus fills el que és el veritable amor i que mai hauria de conformar amb menys.

Aquestes són algunes coses que cal saber com a pare primerenc. Creus que hi ha alguna cosa que t’agradaria que sabessin els nous pares? Deixa un comentari a continuació!

Published by Àngel

Pare de 2 criatures, amb DO Empordà i collita del 86, aficionat a la fotografia i la cuina, sempre penso en viatjar. Estudiant el grau de Turisme a la UOC.

One thought on “Coses que cal saber com a pare primerenc”

Deixa un comentari