Gairebé un 70% de totes les dones embarassades a Espanya desitgen una epidural durant el part. El problema és que la majoria d’aquestes dones saben molt poc sobre les epidurals, el procediment o els beneficis i riscos en prendre aquesta decisió. Vull que totes les dones tinguin un part d’ensomni, però, també vull que puguin entendre més sobre les opcions disponibles perquè puguin prendre decisions informades. A continuació, comparteixo les preguntes freqüents que pots fer-te sobre les epidurals i les seves respostes. Esperem que això ajudi a més dones quan estiguin prenent la seva decisió: epidural o no epidural i conèixer tot el que necessites saber sobre l’epidural.
Descàrrec de responsabilitat: Aquesta publicació no està escrita per ser un consell mèdic. Has consultar sempre amb un professional. Tampoc estic dient que estic a favor o en contra d’aquest procediment. Hi ha molts naixements en els quals es recomana epidural perquè són mèdicament necessàries i / o perquè això és el que el pacient desitja. Volia proporcionar informació a les dones perquè se sentissin una mica més preparades abans de signar qualsevol formulari d’autorització sense llegir la informació.
Tot el que necessites saber sobre l’epidural
Què és l’epidural?
Una epidural és quan s’injecta un medicament anestèsic a la part inferior de la columna a través d’un petit catèter que s’insereix a la part inferior de l’esquena. Aquest petit tub es col·loca en l’espai anomenat «espai epidural» per ajudar a aturar el dolor de les contraccions durant el part. Aquest medicament que travessa contínuament el petit catèter bloqueja el dolor de les seves contraccions adormint els nervis que envolten la part inferior de l’abdomen i el sòl pelvià.
Com es realitza una epidural?
Un cop hagis sol·licitat una epidural i l’anestesista hagi ingressat a la teva habitació, se li demanarà a tots els teus convidats que abandonin la sala de part, excepte el personal de l’hospital. En la majoria dels hospitals, només el personal mèdic està permès a la sala durant aquest procediment. Després, la infermera l’ajudarà a recolzar-te de costat o t’asseurà inclinat cap endavant sobre un coixí per preparar-te pel procediment. (El més probable és que no se’t doni una opció).
Una vegada que la teva esquena estigui adormida, el metge inserirà una agulla buida entre les vèrtebres de la teva esquena baixa. (Sentiràs una mica de pressió quan això passi). Després, et passarà un tub prim a través de la meitat de l’agulla i el col·locarà en el teu espai epidural. Després es retirarà l’agulla, deixant el tub al seu lloc. (No has de sentir dolor, possiblement una sensació divertida en baixar per una de les teves cames durant un o dos segons. Es descriu com la sensació de «colpejar el teu os de la música» o com una sensació de pressa o cascada en una cama).
Després, el catèter es taparà amb cinta adhesiva a l’esquena perquè puguis romandre en el teu lloc sense importar la direcció en què et moguis. S’ha d’administrar anestèsic de forma contínua i lenta a través del catèter, ja que es connectarà a una bomba per adormir la part inferior de la teva abdomen.
Quines drogues hi ha en una epidural?
Cada anestesista té la seva pròpia «recepta» per a una epidural. El que es fa servir amb més freqüència és l’anestèsic local (com lidocaïna o bupivacaïna), potser un analgèsic (com el fentanil) i alguna cosa que augmenta l’eficàcia d’aquests medicaments (com l’epinefrina).
Què passa si em moc o tinc una contracció durant una epidural?
Les contraccions es poden espaiar (3-5 minuts o més), o poden ser consecutives. Per molt lentes o ràpides que siguin les teves contraccions, encara es pot col·locar una epidural. Si els teus contraccions estan més disperses, l’anestesista esperarà fins que acabis amb una contracció per realitzar el procediment. Però si tens contraccions consecutives, encara pots optar a l’epidural. El procediment no és tan delicat ja que ha de romandre completament aturat. El metge encara podrà col·locar el seu epidural amb petits moviments. La infermera l’ajudarà a través de cada contracció mentre et col·loca per romandre el més quieta possible.
Quant de temps triga perquè s’acabi el dolor de les contraccions?
De vegades, pot arribar a ser una hora (o més) només perquè el
anestesista arribi a la sala de part una vegada que hagis sol·licitat una epidural. (Això és en el pitjor dels casos, habitualment solen estar llestos). També és possible que necessitis més temps per prendre primer el líquid intravenós (això evita que el teu pressió arterial baixi massa) abans que l’anestesista pugui ingressar i començar. Un anestesista experimentat pot prendre només cinc minuts per inserir l’epidural; un metge amb menys experiència pot trigar fins 30-40 minuts. Has sentir alguns dels efectes dins dels primers 5-10 minuts. Sentiràs l’efecte complet de l’epidural després de 20 minuts.
Funciona Sempre?
No sempre. És possible que no sigui immediat i tardis una hora a notar el canvi. Un altre anestesista pot venir per reajustar o reemplaçar al que ja hi ha. Hi ha vegades en què una segona col·locació, les epidurals tampoc funcionen. Poden adormir un costat del cos o no funcionar en absolut. D’altra banda, això és rar i gens habitual, però passa, així que recomano que estiguis preparada amb altres tècniques d’afrontament, per si de cas.
Podré caminar després de l’epidural?
No. La teva part inferior del cos estarà bastant adormida (fins i tot si sents que pots moure les cames i els peus), de manera que no tindràs la capacitat de mantenir-te dret i caminar amb una epidural. A més, el personal de l’hospital no et permetrà sortir del llit de l’hospital una vegada que s’hagi col·locat l’epidural, ja que tindràs un catèter de bufeta i el maneguet de pressió arterial. Voldran controlar contínuament els batecs del cor del teu nadó i els teus contraccions, així com la teva pressió arterial cada 15 minuts, pel que hauràs de quedar quieta.
Com vaig al bany?
No podràs. Una epidural causa adormiment, de manera que no sentiràs ni sabràs quan està plena la bufeta. La infermera col·locarà un catèter de bufeta una vegada que el teu epidural estigui en el seu lloc per assegurar-se que es buidi la bufeta.
Em puc moure amb una epidural?
No podràs caminar, però, amb l’epidural alguna cosa més lleugera / baixa, hauries de poder moure’t de posició. Aquests es denominen «epidurals a peu», però, encara no se’t permet caminar amb aquesta epidural. Aquest tipus d’epidural et permetrà moure les cames i els dits dels peus per poder seure i moure’t d’un costat a un altre i no sentir-te completament adormit des de la cintura cap avall.
Quins són els aspectes positius d’una epidural?
Hi ha diversos beneficis sobre les epidurals:
- Tindràs un alleugeriment ràpid del dolor.
- És un analgèsic més efectiu que els analgèsics (stadol, nubain, demerol, etc.)
- Podràs descansar: això és especialment útil si tens un treball de part prolongat.
- Pot permetre que el teu cos es relaxi i (potencialment) s’obri el cèrvix més ràpid.
- Estaràs més alerta i podràs conversar millor amb el teu acompanyant i el personal de l’hospital.
- Pot ajudar a baixar la teva pressió arterial si està alta.
- Si necessites una cesària, podràs romandre desperta durant el procediment i veure al teu nadó immediatament.
Quins són els aspectes negatius o riscos d’una epidural?
- No totes les dones senten un alleugeriment total del dolor amb epidurals.
- Si no sents alleujament del dolor als 30 minuts de realitzar el procediment, demana-li al teu anestesista que ajusti la dosi o ho intenti de nou.
- De vegades, necessitaran un parell de vegades per col·locar l’agulla i el tub en el lloc correcte, el que pot ser estressant.
- A causa de que el teu pressió arterial pot caure amb una epidural, hauràs de ser monitoritzada contínuament; amb algú que controli els batecs del cor del teu nadó i que prengui el teu pressió arterial cada 10-15 minuts.
- Algunes dones experimenten etapes d’empenta més llargues quan tenen una epidural, ja que redueix la necessitat d’empènyer. És possible que no sentis la necessitat d’empènyer en absolut. Això vol dir que tens un major risc de necessitar un part assistit amb una episiotomia, un fòrceps o ventosa, que és un dispositiu de buit.
- Pot tenir efectes secundaris com calfreds, febre, mal de cap, mal d’esquena, marejos, brunzits a les orelles, mal, nàusees, dificultat per orinar o picor.
- En casos extremadament rars, un epidural mal inserida podria infectar-se.
- La paràlisi o la discapacitat a llarg termini deguda a una epidural són extremadament rares i hi ha diverses mesures de seguretat que evitaran que això passi, però, segueix sent un risc com en qualsevol procediment mèdic.
- Les epidurals poden alentir el part si s’administren massa aviat; el que augmenta les seves possibilitats de necessitar una cesària.
- Algunes dones tenen un mal de cap sever durant diversos dies després, que és causat per una mica de líquid cefaloraquidi quan es retira l’agulla. Això és rar i ocorre en només un de cada 100 casos, però pot succeir.
- El procediment també pot augmentar la teva temperatura i augmentar les seves probabilitats de desenvolupar febre. Això pot confondre al teu metge; que podria no saber si l’augment de temperatura es deu a l’epidural i no és motiu de preocupació o una infecció subjacent que podria transferir el seu nadó.
Amb qualsevol intervenció mèdica, hi ha riscos. Per a moltes dones, els beneficis superen els riscos. Aquesta és la teva decisió ara que saps què esperar.
Suggereixo que quan facis la teva visita a l’hospital; vegis si pots reunir-te amb l’anestesista o almenys obtenir una còpia del formulari de consentiment de l’hospital. Això és realment útil per entendre el que estàs signant abans de lluitar amb les contraccions.
Quin efecte tindrà la epidural en el meu nadó?
Pel que fa a la salut del teu nadó, la investigació és una cosa ambigua, però la majoria dels estudis suggereixen que alguns nadons poden tenir problemes per a «enganxar-se» causant dificultats per alletar. Altres estudis suggereixen que el nadó pot experimentar depressió respiratòria, mala posició fetal i un augment en la variabilitat de la freqüència cardíaca fetal, el que augmenta la necessitat de fòrceps, buit, parts per cesària i episiotomies.
Quan puc rebre l’epidural?
Pot rebre l’epidural en qualsevol moment durant el part, però la majoria de les dones que trien tenir-la s’obtenen quan estan al voltant de 4-5 cm dilatats o més, quan les contraccions es tornen més intenses i doloroses.
Si demanes una molt tard en el part, amb 8 o 9 cm dilatats; el teu metge o llevadora pot aconsellar que no ho facis perquè estàs molt a prop de tenir al teu bebè; i hi ha la possibilitat que l’epidural alenteixi el procés, especialment en la etapa d’empenta.
Quan no puc rebre l’epidural?
Tècnicament, sempre es pot obtenir una epidural.
No és el més ideal en el moment que hagis dilatat a 10cm ja que estàs a punt de tenir al teu bebè, però pots rebre una si ho desitja.
Hay algunas condiciones en las que no sería posible una epidural, como: si estás tomando ciertos medicamentos (como anticoagulantes); si tu análisis de sangre no es correcto (como tener un recuento bajo de plaquetas); si tu anestesista no puede encontrar tu espacio epidural (debido a ciertos tipos de cirugía de espalda, escoliosis o tu peso o problemas de espalda), o si tienes una infección de la espalda.
En general, les epidurals són una bona opció si estàs tenint un part llarg i difícil i estàs desitjant alleujar el dolor. Algunes persones veuen els riscos i decideixen que prefereixen un part natural (sense analgèsics). El millor és que aquesta és la teva elecció. Parla amb el teu doula o proveïdor d’atenció mèdica per obtenir més informació i pregunta-li al teu metge o llevadora si ets una bona candidata per al procediment.