A l’estar embarassada; i després com a nova mare que sosté el seu bell i petit nadó, et tornes conscient de cada perill que hi hagi o hi pugui haver. Un sisè sentit s’apodera de tu i de sobte no només entens les coses, sinó que t’identifiques amb el terme de «mare ós» com a protectora. Si algú creu que els refredats no són benvinguts, si cal que deixis la llar lliure de gèrmens, fas servir tovalloletes desinfectants, fundes, mantes i mitenes per evitar que els gèrmens infectin aquesta nova vida. Però, t’has preguntat he de fer si el meu nadó ha caigut?
Què passa llavors quan el sisè sentit de la mare (o pare) té un moment de moralitat i li cau el bebè, sí, es cau el nadó que acabes d’expulsar? Aquest accident ha passat i continuarà succeint per la resta del temps perquè són molt contundents i ensopeguen amb totes les coses que els envolta. Pot ser perillós i provocar lesions, pel que aquí hi ha algunes coses que has de buscar i si aquest accident et passa a tu.
Que he de fer si el meu nadó ha caigut
Mantingues la calma
Que et caigui teu nadó és impactant. No pots creure que simplement hagi succeït; Probablement el teu nadó està plorant i comença en silenci i després es converteix en l’horrible crit punyent. Mantingues la calma. Probablement estiguis més disgustat del que és i aquest és un moment important per reaccionar adequadament. Convertir-se en una persona histèrica empitjorarà la resposta del teu nadó.
Aixeca el nadó i revisa si hi ha lesions òbvies
Pren-te el teu temps revisant el nadó assegurant de no passes per alt els canells i l’àrea de l’os de la clavícula per hematomes.
Embalums al cap
Les protuberàncies i els embalums al cap no són necessàriament el motiu per a fer un viatge a l’ambulatori i en molt pocs casos requereixen una radiografia. Truca al teu pediatre per preguntar i veure què et recomana i sempre segueix el teu instint de criança, si creus que hauries d’anar a urgències, ¡VES-HI! També depèn de la gravetat de la caiguda: què tan alt estava el nadó i en quina superfície ha caigut el nadó. Però mentre el nadó estigui actuant bé una vegada que es calmin, probablement estigui bé.
Que no mengi
No l’alimentis immediatament després d’una caiguda, ja que seguiran molestos i fins i tot podrien emmalaltir de l’estómac.
Coses que poden no estar bé
- El nadó no plora o no obre els ulls després de la caiguda
- Perdre la consciència
- Sagnat del nas, orelles o boca
- vòmits persistents
- Irritabilitat i somnolència excessiva
Aquestes són algunes indicacions que alguna cosa no està bé si el nadó ha caigut.
Les 3 raons principals per les quals a les persones se’ls cauen els nadons accidentalment
- Caiguda d’un canviador de bolquers
- Rodant d’un llit
- Caiguda dels braços
Consells per prevenir caigudes
Caiguda del canviador de bolquers
- La compra d’una taula per canviar bolquers amb baranes estables amb una alçada de seguretat en els quatre costats ajudarà a disminuir la probabilitat que es produeixi una caiguda.
- Una superfície de canvi còncava on el centre és lleugerament més baix que els costats externs ajudarà a mantenir el nadó centrat i farà que sigui més difícil per a ells rodar.
- La compra d’una taula per canviar bolquers o d’un canviador amb corretges de seguretat mantindrà al nadó en el seu lloc però no sobre la taula, per tant, no deixis al bebè desatès. Encara podrien caure del canviador.
- Mantingues tots els articles que necessitis per canviar el bolquer prop de la taula perquè no hagis de deixar el nadó desatès.
Caiguda del llit
- Mantingues una mà sobre el nadó mentre estàs al llit.
- Assegura’t que no hi hagi objectes perillosos al llit o al terra al costat del llit on el nadó podria caure.
- Revisa tota la roba de llit i assegura’t que el nadó no s’enredi entre les mantes.
- Recorda que les barricades de coixins no són efectives per mantenir a un nadó al llit.
- A més, mai col·loquis al nadó sobre una superfície elevada en una cadireta de cotxe o un seient inflable, fins i tot si estan lligats.
Caiguda dels braços
- Estigues alerta quan sostinguis el nadó.
- No t’adormis amb el nadó al pit.
- Si estàs dormint, mantingues el nadó en un lloc segur i separat al teu llit.
Caiguda per les escales
La caiguda d’un nadó per les escales pot ser molt dur. Pren-te el teu temps i observa si hi ha elements en les escales que puguin causar una caiguda. Els membres més de la família que son més ancians o qualsevol que pugui estar una mica inestable de peu no han de pujar i baixar al nadó en braços per la seva seguretat. Una vegada que el nadó està en moviment, assegurat que les escales tinguin una barrera i estigui bloquejada per evitar que el nadó pugui pujar o baixar per si mateix.
Tingues en compte que els accidents succeeixen i quan ho fan causen tota una vida de preocupació per a nosaltres com a pares i només uns pocs moments d’interrupció per al nadó, sempre que es tracti d’una caiguda menor. Ara ja saps que fer si el nadó ha caigut.
No entris en pànic, controla el nadó i SEMPRE truca al metge quan ho necessitis. Criar els fills és difícil i no sempre ho farem bé o perfecte, però cal estar al corrent dels possibles perills, no tenir pressa quan agafem el nadó, i fer tot el possible per mantenir-los el més segurs possibles, esperem que aquests accidents siguin pocs o no succeeixin mai.