No et mentiré: en realitat no li he donat molta importància al pre-escolar fins que el meu nadó ha arribat als dos anys. En alguns casos, els nens cal apuntar-los en llistes d’espera abans que compleixin un any. No té res de dolent tenir prioritats, però personalment, només ens enfoquem en donar petits passos durant la infància. Però què és Montessori i per què podria funcionar per al teu fill.
Casualment vaig fer una recerca aleatòria de Google de Maria Montessori. Google, en la seva saviesa infinita, em va donar pistes sobre qui era Montessori i els mètodes d’ensenyament que ella va iniciar. Algunes recerques curioses una mica més tardanes, van fer que el meu cor es centrés en una educació Montessori per al meu fill.
Què és Montessori i per què podria funcionar per al teu fill
¿Qué es Montessori?
La metodologia Montessori va ser desenvolupada per una doctora d’Itàlia anomenada Maria Montessori. A principis del segle XX, que va haver de lluitar pel seu lloc en un espai dominat per homes, per així dir-ho, ja que era una doctora desconeguda i fins i tot poc atractiva per a aquella època.
Ella va ser assignada per tenir cura d’un grup de nens pobres no desitjats en un districte empobrit. Aquests nens van ser considerats com a casos sense esperança que mai podrien passar la versió italiana de les proves estandarditzades que van determinar les seves capacitats.
Montessori els va demostrar que estaven equivocats. No només els va ensenyar a aquests nens les habilitats bàsiques d’autocura, sinó que també els va ensenyar tot lo acadèmic. Mentrestant, va desenvolupar una filosofia que va florir en un pla d’estudis alternatiu per a nens de tot el món.
Fes-ho tu mateix
Montessori va ser construït al voltant d’un parell de frases simples: «llibertat dins dels límits» i «ensenyeu-me a fer-ho per mi mateix». La doctora va descobrir que els nens aprenien millor quan les seves lliçons eren pràctiques. Va descobrir que els nens prosperen quan poden ser independents, quan aprenen d’acord amb els seus interessos i quan els adults confien en la seva capacitat per fer alguna cosa per si mateixos.
Com és l’aula?
Quan vaig visitar per primera vegada una escola Montessori, em vaig preguntar Què és Montessori? Però vaig saber immediatament que no s’assemblava a cap altra escola preescolar que hagi vist abans. La majoria de les altres escoles tenen fileres d’escriptoris i cadires o un batibull de catifes, joguines i taules d’aspecte caòtic.
Aquesta aula també tenia catifes, joguines i taules, però tot estava metòdicament organitzat. L’ambient estava preparat i pensat perquè els nens ho facin servir. Tota l’habitació era a nivell de nens, inclosos els lavabos i les taules d’aperitius. Els prestatges folrats amb jocs especials de materials vorejaven l’habitació, mentre que els nens se sentin en petites taules o en petites catifes en el seu entorn.
Els nens van sols o en grups petits, i tots estan absorts en les seves activitats que amb prou feines parpellegen. Dos mestres es mouen de nen a nen o observen la classe des d’una cantonada. Cada nen és atès, però a tots se’ls dóna l’espai per explorar el seu entorn i acabar el seu treball. Pots quedar-te perplex. Com es poden veure tan contents els nens i estar tan tranquils a aquesta edat?
Això és el que fa úniques les aules Montessori:
- Són molt més grans que les aules tradicionals.
- Els materials, també anomenats «treballs», són pràctics i atenen temes específics.
- La sala es divideix en estacions: sensorial, desenvolupament del llenguatge, matemàtica, etc.
- No hi ha seients assignats per als nens, i el tutor flota d’una àrea a una altra durant el dia.
Com és el currículum?
El que més destaca Montessori és que es tracta d’un pla d’estudis de múltiples edats. Els nens solen quedar-se amb la mateixa «guia» de mestre per tres anys de cop.
Per tant, si el teu fill comença en un nivell Montessori primari, ingressarà aproximadament a l’edat de tres anys i romandrà en la mateixa aula fins que tingui sis. Després, pugen a la primària inferior durant tres anys més i així successivament. El pla d’estudis acaba aproximadament al vuitè grau, encara que la majoria dels nens només assisteixen a Montessori fins al nivell primari.
El pla d’estudis aborda l’aprenentatge a nivell holístic. Els nens no només aprenen com memoritzar fets matemàtics d’un llibre o llegir de memòria. Els conceptes acadèmics es reforcen a través d’objectes tangibles i pràctics. Mentre que els nens a les escoles tradicionals aprenen a través de la teoria, els nens Montessori aprenen utilitzant tots els seus sentits.
L’èmfasi està en un ambient ben cuidat i bells materials. Això motiva als nens a aprendre; ells realment volen ser-hi.
A més, el pla d’estudis incorpora habilitats bàsiques d’autocura. Qualsevol cosa, des de la preparació del menjar fins a la neteja, és un joc net. Un «treball» comú per a un nen de tres anys és una activitat divertida, on un nen refina les seves habilitats motores per aprendre com abocar sòlids i líquids.
Montessori es troba amb el teu fill al seu nivell. Això ajuda als nens a progressar en diversos temes al mateix temps que permet un ajut sense lligams en les àrees amb les que lluiten. En la seva majoria, els nens no s’adonen que en realitat estan aprenent, perquè el seu treball els interessa. Diversió a l’escola? Qui ho hagués pensat!
MATERIALS MONTESSORI
Els materials Montessori són molt similars a cada aula. No obstant això, es fan servir de diferents maneres a cada nivell.
Per exemple, a l’aula de primària, un nen aprèn a apilar una torre rosa. Sense saber-ho, aprenen sobre la distribució del pes i l’equilibri. A la primària superior, el nen és reintroduït a la torre rosa per aprendre un concepte en geometria.
La idea és que els nens aprenguin els conceptes subjacents de les matemàtiques i la lectura a una edat primerenca. Llavors, els conceptes es reforcen en graus superiors. D’aquesta manera, ja estan familiaritzats amb el que estan aprenent quan els seus cervells són prou madurs per captar les lliçons.
Ara que ja saps què és Montessori i per què podria funcionar per al teu fill, Perquè no aplicar el mètode Montessori a casa?
Et pot interessar: Com ensenyar la responsabilitat i la autoeficiència als teus fills