Icono del sitio My Cool Family

Com ensenyar la responsabilitat i la autoeficiència als teus fills

La criança dels fills és una feina difícil que ve amb una gran quantitat de desafiaments; un d’aquests és ensenyar als teus fills les habilitats essencials per a la vida. Com a mare / pare, has d’establir els exemples correctes per als teus fills, però som éssers humans i cometem errors. Hi ha moments en què podem estar fomentant inconscientment comportaments incorrectes en els nens que poden afectar al seu desenvolupament. Saps com ensenyar la responsabilitat i la autoeficiència als teus fills?

Un exemple d’això és no permetre que els seus fills participin en tasques domèstiques o no ajudar-los a adonar-se de quines són les seves responsabilitats. El que alguns pares no reconèixen, és que permetre que els seus fills facin coses per si mateixos els permet creure en les seves habilitats i els ajuda a desenvolupar un sentit de responsabilitat que és imprescindible per aconseguir l’èxit, tant en la nostra vida personal com professional.

Llavors, com ens assegurem de criar nens que puguin convertir-se en éssers humans responsables i ciutadans del món? Et deixo sis consells divertits per ensenyar la responsabilitat i la autoeficiència als teus fills:

Com ensenyar la responsabilitat i la autoeficiència als teus fills

Deixa que el seu fill es preocupi pels altres

La realització de poder impactar a la vida d’un altre ésser; és una gran manera d’augmentar l’auto-estima del teu fill. Per exemple, si adoptes una mascota, assigna als teus fills tasques relacionades amb mascotes que puguin administrar. Comença per assignar-los la responsabilitat d’alimentar el gos o gat amb el seu menjar. Porta als teus nens quan portis al cadell a fer una passejada; demana’ls ajuda quan banyis el gos manipulant amb els subministraments necessaris. Sempre porto a l’Enzo a passejar les gossetes i un cop a casa, subjecta un got amb menjar per a posar-la en el seu bol. T’asseguro que ho vol fer cada dia i fins i tot s’enfada si no comptes amb ell, ho troba divertit.

Ajuda al teu fill a entendre que un gos és una criatura viua com els humans i que té les seves pròpies necessitats físiques i emocionals. Això els ajudarà a desenvolupar habilitats per a la vida com l’empatia i la bondat.

A més, ensenya’ls que són responsables de les seves interaccions amb altres humans. Si el teu fill fa mal al seu germà o amics, ajudeu-los a adonar-se de l’impacte de les seves accions o paraules. No els obliguis a disculpar-se, sinó que els ajudarà a reconèixer el seu error i a trobar la manera de compensar a la persona que han danyat.

Deixa que netegin els seus errors

És essencial ajudar els teus fills a desenvolupar l’hàbit de la neteja per a ells mateixos. Honestament, veiem molts adults embrutant espais públics, i tot és perquè no s’adonen de la responsabilitat de recollir els seus propis problemes. Inicialment aconseguir que ho facin significarà més feina per a tu, ja que el teu nen petit podria no fer un treball excel·lent, però assegura’t de no ser crític i elògia’l per fer la seva part. A mesura que creixen, ensenya’ls a recollir les seves joguines disperses o a ordenar la roba desordenada dient-los que sempre cal fer-ho.

Deixa que els teus fills resolguin els seus problemes

Sent pares no podem veure als nostres fills atrapats en una situació i donar-nos pressa per rescatar-los. Ja sigui esbrinar la resposta a una suma o arreglar una situació amb algú, deixa que el teu fill trobi una sortida. Pots estar disponible per ajudar, però deixa’ls que siguin ells qui solucionin els problemes. Permet-li tenir l’oportunitat d’experimentar un sentit d’assoliment després de trobar una solució amb èxit.

Permetre’ls participar i ajudar

Tenint en compte la vida accelerada que portem, pot ser un desafiament reduir la velocitat. És important brindar als teus fills l’oportunitat de contribuir i experimentar noves activitats. L’exposició és crucial per al desenvolupament del seu fill. Així que deixa’ls ajudar fins i tot si això significa que el treball no es faci a la perfecció. És un bon començament per ensenyar la responsabilitat i autoeficiència.

Comença amb poc deixant que els nens t’ajudin a plegar la roba, preparar la taula o ajudar-te a regar les plantes. Fes que aquestes tasques siguin divertides i alegres superant les seves espectatives, eventualment ells començaran a fer les tasques pel seu compte sense necessitar la teva ajuda.

Ajuda’ls a tenir l’Experiència de Treballar per Cobrar

Pots contractar als teus fills per realitzar algunes tasques que normalment no realitzarien i permetre’ls experimentar com funciona al món real. Anima els teus fills a buscar feinetes al veïnat, com passejar el gos del veí.

L’experiència de treballar i guanyar a través d’un treball dur inculcarà un fort sentit de responsabilitat en els teus fills. També aconseguiran una sensació de plenitud quan puguin gastar els seus propis diners que tan els hi ha costat guanyar. Tindran cura per gastar-lo, ja que sabran el que es necessita per guanyar-lo.

Elogi i recompensa

L’alè i la motivació és la clau de l’èxit per als teus fills. Sempre que completin una tasca amb èxit o fins i tot si no tenen èxit, però posin el seu 100 per cent, sempre s’ha d’apreciar. Ajuda’ls a donar-se compte de com funcionen les coses en al món al tenir una recompensa per un treball ben fet i fent-los saber que ser irresponsable pot tenir conseqüències.

No siguis dur amb ells, és clar. Assegura’t d’establir un exemple per als teus fills i descobrir formes de millorar la relació que comparteixes amb ells. Ara ja tens una mica més de idea sobre com ensenyar la responsabilitat i la autoeficiència als teus fills.

Salir de la versión móvil