Icono del sitio My Cool Family

Com començo amb el Baby-Led weaning?

Avui hem assistit a #Palafrugell gràcies a Eco-Mama a una xerrada sobre el Baby-Led weaning; encara que ja havia llegit a diversos llibres sobre aquesta tècnica; mai està de més assistir a una d’aquestes xerrades; per conèixer altres famílies que ja apliquen aquesta tècnica o altres famílies que s’estan iniciant.

Com començo amb el Baby-Led weaning?

Què és el Baby-Led Weaning?

El Baby-Led weaning (BLW) significa deixar de banda els purés i menjars de cullera; i simplement deixar que el teu nadó s’alimenti de manera educativa. Una bona traducció seria «alimentació complementària autoregulada» o «alimentació complementària a demanda»

Molts pares fan el BLW sense que sàpiguen que això que fan ja té nom. Sol sorgir a partir del segon nadó; o següents; ja que als nadons els encanta copiar als seus germans grans. Sovint intenten agafar el menjar dels plats d’altres nens; sentint-se feliços per alimentar-se de la mateixa manera que ho fa el seu germà gran.

¿Com puc iniciar al Baby-Led Weaning?

Si vols provar el Baby-Led weaning; ofereix al teu nadó una selecció d’aliments nutritius apropiats perquè pugui agafar-los amb les seves manetes per a la seva edat. El millor moment per fer-ho és quan tu i la teva família esteu menjant. És una gran opció per a ell per a participar en els menjars.

Els aliments més fàcils per als nadons són les que tenen un mànec natural, com les branques de bròquil cuit. Això és perquè quan el teu nadó intenti aprendre amb els sòlids per primera vegada; ell encara no haurà desenvolupat l’encaixada de la pinça. L’adherència de la pinça li permet recollir aliments entre el polze i l’índex, i el desenvoluparà en els propers mesos. Però per ara, només pot prémer els aliments en els seus punys.

Al principi, el teu bebè pot jugar amb el menjar. Ell pot agafar trossos de menjar amb el seu puny i començar a xuclar-los. El teu nadó ha de seguir prenent la llet materna o llet de fórmula entre els àpats i ha de ser la seva font d’alimentació principal. A mesura que el teu nadó, a poc a poc, vagi menjant més sòlids, veuràs com el nombre de preses de llet comença a disminuir.

Quins són els beneficis del BLW?

Baby-Led Weaningdóna als nadons l’oportunitat d’explorar els aliments per si sols. Això vol dir que poden començar a conèixer diferents textures alimentàries des del començament del deslletament.

Els pares que han intentat el Baby led-Weaning estan entusiasmats pels avantatges que aporten. Diuen que els seus nadons mengen qualsevol cosa i de tot, el que ajuda a perdre la preocupació de començar amb els sòlids. Però encara que hi ha molta evidència anecdòtica sobre el Baby-Led Weaning, no hi ha molta investigació formal.

No obstant això, un estudi va determinar que als nadons que se’ls permet alimentar des del començament del deslletament són més propensos a:

Un altre estudi va descobrir que el Baby-Led Weaninganima els nadons a triar aliments més saludables, que podrien protegir-los contra l’obesitat a la infància.

Sabem que, mentre el teu nadó estigui preparat, és important donar-li aliments amb embalums suaus perquè els pugui mastegar. Els nadons als quals se’ls dóna menjar de manera irregular a partir dels 10 mesos d’edat, són més propensos a rebutjar el menjar. Poden estar menys oberts a provar noves textures i sabors a mesura que creixen.

El BLW t’estalviarà molt de temps en la preparació, ja que no hauràs de passar tant de temps fent purés.

Hi ha algun inconvenient en el BLW?

Fins i tot els que són molt fans del Baby-Led Weaning coincideixen que el procés és molt desordenat, i hi ha molt malbaratament. Si la major part del menjar del nadó acaba a terra, és molt probable que hi hagi un baix nombre de nutrients que el teu nadó pugui obtenir del seu menjar.

Els nadons poden tenir dificultats per mastegar alguns aliments, com la carn ben cuita, que és una bona font de ferro. A partir dels sis mesos, el teu bebè comença a necessitar el ferro dels aliments, ja que la llet materna per si sola no li donarà suficient.

Els purés d’aliments són un pont obvi entre els aliments líquids i sòlids. Sol ser fàcil veure quant està menjant teu nadó si li dones de menjar. Als sis mesos, els nadons poden prendre menjar d’una cullera amb el vostre llavi superior, en lloc de succionar el menjar. Als vuit mesos, els nadons poden mastegar i empassar aliments amb paquets.

Els organismes oficials aconsellen donar al teu nadó puré d’aliments al començament del deslletament, de la mateixa manera que també aconsellen el menjar amb les mans. El Departament de Salut de la Unió Europea i l’OMS (Organització Mundial de la Salut) el recomanen.

Els dietistes també tendeixen a pensar que és important donar al teu nadó una varietat de textures, que inclogui aliments per menjar amb les mans.

No s’ennuegarà el meu nadó si intentem el BLW?

És perfectament comprensible pensar que el teu nadó s’asfixiï o s’ennuegui quan està provant de menjar aliments sencers. Els partidaris del BLW argumenten que mentre els nadons puguin seure en posició vertical i s’aguantin per si sols, haurien d’estar bé, ja que el seu cos ja té la posició natural per empassar i treure.

El fet que els nadons puguin gestionar i controlar la quantitat que mengen, i moure cap a la seva boca quan estan preparats, vol dir que el risc d’asfíxia és mínim. Recorda que els nadons no han d’estar sols quan mengin. És important oferir aliments suaus al teu nadó i evitar els durs, com trossos de poma crua, fins que sigui més gran.

No obstant això, tindrà sentit aprendre què fer per si algun motiu s’ennuega i li queda algo a la gola del teu nadó. Youtube és ple de vídeos de com realitzar primers auxilis a un nadó, si li dones els aliments adequats, no tindria perquè passar.

¿És el Baby-Led Weaning adequat per a nadons alletats i alimentats amb llet de fórmula?

La majoria dels pares que han intentat el BLW, han alletat els seus fills i ho veuen com un complement natural al del procés de lactància materna. Si el teu bebè és alletat, sabràs que necessites treballar dur en ell, perquè faci servir la seva mandíbula i llengua per aconseguir la seva llet. Els músculs que utilitza per alimentar-se amb la llet materna li poden donar un avantatge en l’aprenentatge de mastegar.

Un altre factor que fa que els nadons que són alletats tinguin mes facilitats per al BLW és donar-los sota demanda. Els que s’alimenten sota demanda són capaços de regular la seva ingesta de calories cada vegada que ho necessiten. El BLW és simplement una extensió d’aquesta autoregulació nutricional.

No obstant això, no sembla haver-hi cap raó per la qual un nadó alimentat amb biberó no pot iniciar-se amb els sòlids d’aquesta manera. Ofereix al teu nadó begudes d’aigua bullida i després refredada, servida en got de vidre, entre els aliments tant a la llet i durant els àpats.

¿Hi ha alguna raó per la qual no hauria d’intentar BLW?

Consulta sempre amb el teu pediatre o metge de capçalera abans d’intentar-ho si hi ha algun factor que pot afectar a tu:

¿On puc trobar receptes i més informació?

 

Poden ser-te útil alguns dels llibres que et esmentem a continuació:
fonts:

[AMAZONPRODUCTS asin=»8497991133″]
[AMAZONPRODUCTS asin=»8499981364″]
[AMAZONPRODUCTS asin=»8490320616″]

[AMAZONPRODUCTS asin=»B0147QAPCA»]

Puede interesarte: Llibres Recomanats

Salir de la versión móvil