Icono del sitio My Cool Family

Com actuar davant d’un problema de bullying amb el teu fill a l’escola?

Com actuar davant d’un problema de bullying  amb el teu fill a l’escola, és un dels grans dilemes que se’t poden plantejar durant la criança dels teus petits éssers estimats. Què podem fer com a pares per ajudar als nostres fills quan són l’objectiu de crueltat o agressió física d’un altre nen?

La intimidació és només una altra forma d’abús: es tracta que els nens facin servir el poder per controlar a altres nens, de vegades amb la intenció de causar dany. Ser intimidat és feridor i humiliant. No és un accident o una broma, és una acció repetitiva que li passa a una persona o grup designat durant un període de temps.

Les xarxes socials i els telèfons mòbils permeten que els nens siguin assetjats les quatre hores del dia, els set dies de la setmana, i la seva humiliació sol ser generalitzada i duradora.

¿La diferència entre la intimidació que hi va haver durant la nostra infància i el que està passant ara? Els nens d’avui en dia no poden escapar d’aquest nou tipus d’assetjament escolar.

Com detectar si el teu fill està sent intimidat

La majoria dels nens tornen a casa i els diuen als seus pares que estan sent intimidats, de fet, molts no diuen res. És possible que el teu fill se senti avergonyit o preocupat que tingui la culpa d’alguna cosa, i es converteixen en experts en mantenir tot dins.

Quins són els signes que has de saber com a pare?

Mentre que exhibeix un o més d’aquests símptomes no necessàriament vol dir que el teu fill està sent assetjat (o ciberacosado), aquests són punts importants per a prestar atenció a si sospites que alguna cosa pot passar.

Com actuar davant d’un problema de bullying

Què fer com pare?

Què pots o has de fer si el teu fill està sent intimidat? Ja sigui que el teu fill et digui obertament que ho estan assetjant a l’escola o simplement el sospites, necessites escoltar el que ha de dir-te sobre aquest tema, pren-lo de debò i empatitza amb calma. Recolza’l assegurant-li que el que està succeint està malament, i fes-li saber que té el dret legítim i la responsabilitat d’aturar qualsevol tipus de comportament nociu que passi, i que obtindrà ajuda amb el problema.

Quan descobreixes que el teu fill està sent intimidat, naturalment et sents ansiós, molest i enutjat. No obstant això, la teva primera reacció no sempre serà la manera més efectiva de gestionar la situació, ja que és probable que provingui de l’emoció i no d’un lloc tranquil i objectiu, que és el lloc on vols estar quan parlis amb el teu fill.

Aquí et deixo algunes bones regles d’or que els pares han de seguir quan s’enfronten a aquesta situació difícil:

No ho personalitzis

Una de les coses més difícils de fer quan el teu fill està sent assetjat és quedar-te a les teves caselles i evitar la personalització excessiva del que està succeint.

Després de tot, quan els nostres fills estan patint, sovint també sentim el dolor. Molts de nosaltres recordem haver estat intimidats quan érem nens, de manera que la situació del nostre fill arrossega sentiments de dolor, vergonya i humiliació. Però no t’equivoquis, si no estàs escoltant amb calma i objectivament al teu fill, és probable que no sigui útil.

No has de personalitzar massa i reaccionar de forma exagerada. En el seu lloc, has d’escoltar bé i ajudar-los a resoldre problemes per trobar maneres de tractar la situació actual. Quan reacciones de manera exagerada, vas a sobrepassar els teus límits, i és inevitable.

No el sobreprotegeixis

És normal voler protegir al teu fill, especialment si té dificultats d’aprenentatge, atenció o socialització. No obstant això, és molt fàcil caure en el parany de protegir massa. Potser sobreprotegir al teu fill li faci sentir bé al principi, però no li permet desenvolupar les habilitats que necessita per tirar endavant o la sensació d’èxit i independència que resulta del treball constant per dominar-les. Això et convertirà en un més d’aquests pares helicòpter .

No et submergeixis immediatament i pren el control

És possible que et sentis furiós i ansiós i que vulguis donar-te pressa i arreglar-ho tot, però això no ajudarà al teu fill més a llarg termini. Si fas això, se sentirà impotent no només per part de l’agressor sinó també per tu, perquè et veu preocupat o desmoronándote.

És molt important calmar perquè puguis escoltar i elaborar un pla junts. Fes-te la següent pregunta: «Com puc ser de la major ajuda per a tu?» No t’oblidis d’establir una estratègia amb el teu fill; aquí és on entrarà la lliçó de vida, ja que això et permetrà aprendre com tractar amb aquesta situació en el futur.

No minimitzis el problema

Tingues en compte que tampoc vols reaccionar de manera insuficient , minimitzant el problema o dient-li al teu fill que està sent «massa sensible». Aquest no és el moment de deixar al teu fill sol. Necessita algú més poderós que els matons per defensar-lo i ajudar-lo a controlar la situació.

No el culpis

Si el teu fill està sent assetjat, no li culpis pel que està succeint. No li preguntis: «Bé, ¿què els estàs fent perquè aquests nens et molestin? Les has d’estar fent alguna cosa « . Sovint no hi ha raó perquè es triï a un nen, a part que estan en la línia de visió d’un altre nen que vol provocar o fer-los mal. No hi ha justificació per al bullying.

Culpar al teu fill no només no vas a fer que se senti malament, sinó que es culpi a si mateix pel que està succeint. En comptes d’això, fes-li saber al teu fill que no són ells, qualsevol pot ser un objectiu. Sovint és només un cas de lloc equivocat, temps equivocat i qualsevol tipus de diferència o vulnerabilitat pot fer-ho.

La millor manera d’ajudar al teu fill a no ser un objectiu és ajudar-lo a practicar i no reaccionar davant la por o la ira.

Tingues converses obertes

Parla amb el teu fill sobre les teves pròpies experiències. Realment empatizarás amb ells i la seva situació sent autèntic amb ells. Està bé dir: «Em sento tan trist quan escolto pel que estàs passant» . Estic aquí per ajudar-te « . Fes tot el possible per tenir el tipus de relació en la que mantinguis obertes qualsevol línia de comunicació.

Animeu-los a que també parlin amb altres adults de la seva vida amb els que podrien estar a prop, de vegades, una tia, una amiga o un professor poden aconsellar i dir-li coses que potser no puguis dir perquè està massa a prop del problema.

pixabay

Estratègies amb el teu fill

Pots ajudar al teu fill tenint converses per resoldre problemes relacionats amb la intimidació i creant estratègies junts. És molt important seguir un protocol d’actuació per obtenir el millor resultat.

Aquí hi ha alguns que pots suggerir al teu fill:

Ensenya-li al teu fill a no reaccionar per por

Sovint, els nens se senten sorpresos i paralitzats quan algú els diu per un nom cruel o els fa mal. Si es queden allà i ho accepten, s’enfaden i perden el control, o comencen a plorar i els altres nens hauran aconseguit el que volen: una reacció.

Fes-li saber al teu fill de reaccionar per por o ira els prepararà per més del mateix: de qualsevol manera, només alimentarà el foc. Crec que la forma més senzilla de canviar la dinàmica és fer que l’agressor se senti incòmode amb el seu propi comportament.

Com a norma general, els nens han de tractar d’evitar colpejar o contraatacar verbal o físicament, això sovint només farà que l’assetjament escolar s’intensifiqui. Digues al teu fill que digui alguna cosa que sigui breu, simple i neutral, però que no necessàriament se centri més en l’altra persona, i després abandoni l’escena.

Tingues preparades algunes frases, i després marxa’t

Una frase simple com « Para » o « Atura’t » o « Ja n’hi ha prou » o « No té gràcia » pot ser molt efectiva quan el seu fill està sent assetjat.

Animar-los a trobar una manera de dir alguna cosa que se sent bé per ells . No necessiten insultar l’altra persona o reaccionar davant seu. Per sobre de tot, no volen barallar-se amb l’altre nen perquè això només va a crecerlo. Allunyar-se, i no comprometre amb el nen que els està assetjant, és una de les millors maneres de desactivar aquesta situació i la millor prevenció de l’assetjament escolar.

Ignora l’assetjador

Per més difícil que sigui per als nens aquesta situació, digues-li al teu fill que intenti ignorar l’assetjament escolar ja sigui fent veure que no hi sent o mantenint una cara seriosa i sense reaccionar a les burles.

Sovint és molt efectiu que els nens actuïn com si no estiguessin interessats en els insults i simplement s’abstinguin de respondre’ls.

També pots practicar amb el teu fill a casa, representant les situacions en què s’enfronten a l’escola. Ajuda’ls a practicar no mostrant enuig ni por.

Utilitza el sistema d’amics

Digues al teu fill que hi ha força en els números; quan el teu fill està amb un amic, fa que sigui més difícil ser aïllat o atacat pels matons.

Parla amb un adult

Anima al teu fill a que vagi amb el seu conseller escolar, un mestre o un administrador de l’escola quan estigui sent assetjat. És el deure dels funcionaris de l’escola responsabilitzar a qualsevol persona que estigui assetjant a un altre estudiant.

Explica la diferència entre « chivar » i « informar «. Es fa amb el propòsit de posar a algú més en problemes, i dir es fa perquè alguna cosa està passant que no està bé i que un adult necessita saber.

La narració es fa per protegir-se i per protegir els altres.

Quan és hora d’intervenir

Si les coses han escalat fins a un punt en el que es necessita intervenir i prendre més mesures oficials, digues-li al teu fill que ho vas a ajudar i que treballaràs amb ell perquè la situació no empitjori.

Recorda-li que té dret a sentir-se segur a l’escola. Decideix la millor manera de fer-ho junts sense reaccionar de manera exagerada o saltar massa ràpid.

Escolta atentament al teu fill, escolta tota la història, pregunta-li com ho veu i pregunta-li què seria el més útil per a ell.

Estic segur que les tècniques de comunicació que es comparteixen a comohablaratushijos.com són la seva Certificació de Facilitadors t’ajudaran.

Es tracta d’una certificació presencial a Barcelona o Madrid de tres dies de durada, adreçada a Educadors, psicòlegs, Coachs ia totes aquelles persones que treballin amb famílies i nens i adolescents.

Basada en el treball de les expertes nord-americanes en comunicació entre adults i nens, Adele Faber i Elaine Mazlish, la certificació de facilitadors t’ajudarà a descobrir un nou paradigma per entendre les relacions i la interacció entre adults, nens i adolescents i gestionar les seves respostes emocionals per comunicar-se de manera empàtica, respectuosa, afectiva i efectiva.

Pots reservar la teva plaça  aquí .

Els nens necessiten saber que algú més poderós que el pinxo està del seu costat i pot aturar l’assetjament escolar i, sovint, aquest algú ets tu. Aquesta pot ser la millor manera de com actuar davant d’un problema de bullying amb el teu fill a l‘escola.

Salir de la versión móvil