Lifestyle

Quan comencen a parlar els nadons?

Quan comencen a parlar els nadons?

El desenvolupament de la parla i la comunicació és un procés molt complicat. La comunicació no és només la capacitat d’un nadó per dir paraules, sinó la seva capacitat per escoltar i comprendre les paraules que se li diuen. Després de tot, el vocabulari dels nadons està format per les paraules que escolten que els diuen els seus pares i cuidadors. I et preguntaràs, quan comencen a parlar els nadons?

Quan comencen a sentir els nadons?

Llavors, la primera pregunta que ens hem de fer és “quan comencen a sentir els nadons?”. La resposta podria sorprendre’t. 

Els nadons realment comencen a escoltar a l’úter abans que tinguin orelles! 

La complexa estructura dels tubs que formen l’oïda interna es formen al voltant de les 16 a 18 setmanes i, encara que el fetus encara no té orelles reals, els ossos i els tubs de l’oïda interna estan connectats per cèl·lules cerebrals anomenades neurones a les parts del cervell que interpreten les ones sonores.

Els nadons poden interpretar sons de freqüències més baixes. El primer so que s’escolta un nadó nonat és el batec repetitiu del batec del cor de la mare. 

Finalment, el nadó també escolta els seus propis batecs cardíacs, el so del líquid amniòtic i la veu de la mare ressonant a través de l’úter. 

A les 24 setmanes de gestació, es pot veure als nadons en ultrasons per girar el cap cap als sons. Això demostra la seva primera reacció al so. 

Així és, fins i tot abans que neixi el teu bebè, ja està aprenent i formant la base del seu propi llenguatge i comunicació en processar els sons que escolta a l’úter.

Com establir les bases perquè els nadons comencin a parlar?

Alguns estudis mostren que els nadons mostren familiaritat amb la veu de la mare el dia en què neixen. Parlar amb el teu nadó amb una veu suau és reconfortant per al teu nadó perquè li resulta familiar i relaxant. 

Els nadons comencen a mostrar familiaritat amb la veu del pare després d’aproximadament una setmana. Tarda una mica més, però no és menys efectiu per calmar i educar el nadó. Comença a parlar amb el teu nadó nonat per adquirir l’hàbit. 

Aquest és un gran hàbit per mare i pare. Parla amb el teu nadó nonat, narra el que estàs fent tot el dia, canta-li al teu nadó i comença a llegir-li llibres. Et estan escoltant!

Quan neix el teu nadó, mai és massa aviat per parlar amb ell tot el dia. Això li dóna una base sòlida per a les seves pròpies habilitats de comunicació. 

Conversa amb el teu nadó

Alguns estudis mostren que els nadons entenen la pausa i el flux de la conversa des de les tres setmanes. Els nadons giren la seva mirada d’una persona a una altra quan estan conversant i la primera persona fa una pausa i és el torn de la segona persona per parlar. 

Estan entenent aquesta conversa recíproca d’anada i tornada, de vegades cridada torns de conversa, o servir i tornar, a una edat molt primerenca. 

És important permetre que els nadons tinguin l’oportunitat de practicar això per si mateixos. Parla amb el teu bebè, després fes una pausa, donant-li temps per respondre. Fins i tot si encara són massa petits per vocalitzar, fes una pausa perquè comprenguin que és el seu torn de parlar. 

A mesura que el teu nadó creix, es fa evident que escoltar és un component vital per aprendre sobre el món. El sentit de l’audició del nadó permet el desenvolupament de la comunicació i el llenguatge.

Quan comencen a parlar els nadons?

Tots aquests conceptes són precursors importants de la parla. Ara donem una ullada més de prop quan esperem que el teu petit digui la seva primera paraula. 

Els nadons solen emetre sons de amanyac als tres mesos i vocalitzar sons de consonants als sis mesos, com «dóna-dóna-dóna-dóna». Els nadons solen dir «pare» entre nou i 12 mesos, després «mare» un mes o dos més tard. 

En general, al voltant dels 12 mesos, els nadons poden emetre els sons «p», «b» i «m». També responen al seu nom, la paraula no, i fan servir molts gestos per comunicar-se.

El vocabulari

La parla és molt variable, de manera que aquests rangs són amplis. En general,  entre els 12 i els 24 mesos , els nadons vocalitzen només una vocal i un so de consonant junts, com «Go» per «gos». L’Ènia diu «Ga» per al «gat».

Entre els 12 i 24 mesos, els nadons solen usar aproximadament 40-50 paraules, però entenen 300 paraules o més. 

És important comprendre que els nadons entenen moltes més paraules de les que poden parlar, així que recordi parlar amb el seu nadó tot el dia. Canta-li, Leele i narra el que estàs fent perquè afegiu més paraules al seu vocabulari. 

Entre els 12 i els 24 mesos, també pots esperar que el teu nadó comenci a combinar frases de dues paraules com «vull més» i que segueixi les instruccions d’un pas. També respondran preguntes simples amb un moviment de cap o un moviment de cap, com «¿vols més llet?»

Recorda, la parla primerenca és diferent per a cada nen, així que tracta de no comparar-la amb els altres. 

El més important que has de buscar en el desenvolupament primerenc del llenguatge és el contacte visual i un aferrament segur per saber quan comencen a parlar els nadons .

Published by Àngel

Pare de 2 criatures, amb DO Empordà i collita del 86, aficionat a la fotografia i la cuina, sempre penso en viatjar. Estudiant el grau de Turisme a la UOC.

Deixa un comentari