Nadons

Primers aliments bàsics del teu nadó

llet per a nadons, llets infantils

¿Soja? ¿Llet sencera? Hipoalergènic? No es fàcil escollir els Primers aliments bàsics del teu nadó. La majoria de punts de venda contenen una varietat desconcertant amb moltes opcions de llet per a nadons de fórmula. Algunes fórmules infantils vénen fortificades amb ferro; altres contenen els àcids grassos DHA i ARA. Alguns primers aliments bàsics del teu bebè es basen en llet de soja o de vaca; altres estan fets per a nadons amb intolerància a la lactosa. Alguns fins i tot són baixos en sodi.

Primers aliments bàsics del teu nadó

Com puc escollir la llet per a nadons correcta d’entre totes les que puc trobar?

En primer lloc, t’ajudem a comprendre alguns conceptes bàsics de les llets infantils o llet per a nadons.

Tot i que la llet materna ofereix als nounats tota la nutrició que necessiten, no totes les mares poden o trien alletar. I, les mares que alleten poden trobar que complementar-se amb fórmula infantil és una alternativa pràctica si tornen a treballar o quan algú més alimenta el nadó.

Les llet per a nadons preparades comercialment estan regulades per llei per proporcionar als nadons tots els nutrients que necessiten. Les pot trobar en tres formes diferents:

Pols

L’opció menys cara, en general, es barreja amb aigua: d’una cullerada a 60cl d’aigua.
Els concentrats líquids són més cars que els pols, aquests generalment es dilueixen amb una part igual d’aigua.

Llestes per prendre.

Sovint, són les més costoses i convenients, a punt per prendre, es poden abocar directament al biberó del bebè.

Llets Infantils: quins tipus hi ha?

Les tres formes de la llet poden ser pols, concentrats i a punt per utilitzar i, es basen en diferents ingredients:

Llet per a nadons a base de llet

Fets amb llet de vaca, olis vegetals (per calories greixos), vitamines i minerals, i generalment fortificats amb ferro, les fórmules a base de llet són apropiades per a nadons saludables.

Llet per a nadons a base de soja

Fets amb proteïna de soja, olis vegetals, xarop de blat de moro i / o sacarosa (per carbohidrats), i algunes vegades ferro, aquestes fórmules són bones per a nadons amb intolerància a la lactosa que no poden prendre fórmules làcties, o aquells que tenen al·lèrgies al conjunt proteïna de la llet de vaca o en una dieta vegetariana. No es recomanen les fórmules infantils de soja per a nadons amb baix pes al néixer o nadons prematurs. Tingues en compte que pot haver-hi certa reactivitat creuada entre les fórmules de soja i llet, especialment si el nadó és al·lèrgic a les fórmules a força de llet.

Llets especials per a nadons

Aquesta és una gran categoria, que comprèn una gamma diferent de productes: fórmules infantils per a nadons amb baix pes en néixer, fórmules baixes en sodi per a nadons que necessiten una ingesta limitada de sal i fórmules de proteïnes “predigerides” per a nadons que no les poden tolerar o tenen al·lèrgies a les proteïnes senceres en la llet de vaca i les fórmules a base de llet.

Les fórmules infantils enriquides amb àcids grassos DHA i ARA i omega de les algues també han trobat el seu camí en el passadís de la llet per a nadons. Aquests àcids grassos semblen ajudar al desenvolupament cerebral i nerviós del nadó i a millorar la visió.

Consells per utilitzar la llet per a nadons

Ara que tens els fets bàsics de la llet infantil, aquí hi ha alguns consells ràpids per a una alimentació segura i efectiva amb fórmula.

Alimentació

 • Alimenta el teu nadó acabat de néixer amb la fórmula que desitgis, però no ho obliguis a acabar-se un biberó que ja no li interessi. La majoria dels nounats menjarà aproximadament 60cl aprox cada dos o tres hores.
 • Llegeix les instruccions de la llet infantil per esbrinar exactament quanta aigua has de posar als concentrats i les pols. Afegir molt poca aigua pot provocar diarrea i deshidratació.
 • No “estiris” el teu pressupost per comprar la fórmula infantil o llet materna. El nadó no només obtindrà molt pocs nutrients, sinó que també hi ha el petit però greu risc de “intoxicació per aigua”. Aquest consum excessiu d’aigua pot alterar l’equilibri electrolític del nadó, el que pot causar convulsions o dany cerebral. Les bancs d’aliments, les agències de serveis socials i els departaments de salut poden proporcionar llet per a nadons si no pots pagar-lo.
 • Alimenta el teu nadó amb una mica menys de llet i més lentament del que ho has estat fent si tens un problema persistent amb la regurgitació. Sempre mantingues el nadó en posició vertical després de alimentar-lo. També pots intentar limitar el temps de joc actiu després de l’alimentació.
 • No li donis llet de vaca a un nadó menor d’1 any. Les proteïnes de les fórmules infantils de llet de vaca han estat cuites o processades, el que les fa molt més fàcils de digerir per als nadons que la llet de vaca normal.
 • Dóna-li llet de vaca al teu nadó d’1 any d’edat si li agrada, però només llet sencera, no llet descremada o sense greix. Tampoc el greix o les calories que necessita un nen en creixement.

La seguretat

 • No escalfis el biberó del bebè al microones. Els forns microones s’escalfen de manera desigual, creant punts calents en els líquids que poden cremar la boca del teu nadó. Pots fer ús de la conveniència del microones escalfant una tassa d’aigua i després escalfar l’ampolla en aquesta tassa per un minut o dos. O escalfa el biberó del bebè a una temperatura temperada amb aigua tebia. Comprova la temperatura a la teva pell abans d’oferir-al teu bebè.
 • Alimenta el teu nadó amb un biberó fred o a temperatura ambient si el nadó ho prefereix.
 • Esterilitza els biberons i les tetines noves en aigua bullint durant cinc minuts. Les tetines canviaran de color, però encara estan bé per ser usades. Després d’això, simplement renta les ampolles, les tetines i les tapes al rentavaixelles. O renta’ls a mà amb una ampolla i un raspall per tetines en aigua calenta amb sabó i renta’ls molt bé.
 • Renta’t les mans amb sabó abans de preparar el biberó.
 • Sempre mantingues la llet preparada per al nadó a la nevera fins que la necessiti. Llegeix les instruccions al contenidor de fórmules per veure quant temps pot emmagatzemar. Generalment, s’ha d’usar una ampolla preparada de fórmula infantil en pols dins de les 24 hores, i una ampolla preparada de concentrat líquid o fórmula llista per utilitzar dins de les 48 hores.
 • Compra llet infantil genèrica si és més assequible per a tu. Les fórmules genèriques i de marca han de complir amb la llei.

Parla amb el teu pediatre si no estàs segur de què llet per a nadons utilitzar i per conèixer bé quins són els

Published by Àngel

Pare de 2 criatures, amb DO Empordà i collita del 86, aficionat a la fotografia i la cuina, sempre penso en viatjar. Estudiant el grau de Turisme a la UOC.

One thought on “Primers aliments bàsics del teu nadó”

Deixa un comentari