Consells per ajudar a frenar el cyberbullying

Per a nens i adolescents

Orientació per a pares i joves per ajudar a frenar el cyberbullying , incloent consells per acabar (o prevenir) el cicle d’agressió.

Que sàpigues que no és culpa teva

El que la gent diu « bullying » és de vegades una discussió entre dues persones. Però si algú és repetidament cruel amb tu, això és intimidació i no has de culpar a tu mateix. Ningú mereix ser tractat cruelment.

No responguis ni prenguis represàlies

De vegades, una reacció és exactament el que busquen els agressors perquè creuen que els dóna poder sobre tu, i no vols donar poder a un assetjador. Pel que fa a les represàlies, tornar a un assetjador et converteix en un, i pot convertir un acte dolent en una reacció en cadena. Si pots, retira’t de la situació. Si no pots, de vegades l’humor desarma o distreu a una persona de la intimidació.

Guarda l’evidència

L’única bona notícia sobre l’assetjament en línia o en els telèfons és que generalment es pot capturar, guardar i mostrar a algú que et pugui ajudar. Pots guardar aquesta evidència en el cas que les coses empitjorin.

Digues a la persona que pari

Això depèn completament de tu: no ho facis si no et sents totalment còmode fent-ho, perquè necessites deixar la teva posició completament clara que ja no tolerarás aquest tractament. És possible que hagis de parlar per endavant amb algú de la seva confiança, com un pare o un bon amic.

busca ajuda

especialment  si el comportament realment t’està afectant. Et mereixes un respatller. Veu si hi ha algú que pugui escoltar-te, ajudar-te a processar el que està succeint i resoldre-ho: un amic, parent o potser un adult en qui confiïs.

Fes servir les eines tecnològiques disponibles

La majoria de les aplicacions i serveis de xarxes socials et permeten bloquejar a la persona. Si l’assetjament està en una aplicació, missatges de text, comentaris o fotos etiquetades, fes-te un favor i bloqueja a la persona. També pots informar el problema a el servei. Això probablement no ho acabarà, però no necessites la fustigació a la teva cara i estaràs menys temptat a respondre. Si reps amenaces de dany físic, has de trucar a la policia local (amb l’ajuda d’un pare o tutor) i considerar informar a les autoritats escolars.

Protegeix les teves comptes

No comparteixis les contrasenyes amb ningú, ni tan sols amb els teus amics més propers, que poden no estar a prop per sempre, i protegeix el teu telèfon amb contrasenya perquè ningú pugui usar-lo per fer-se passar per tu. 

Si algú que coneixes està sent intimidat, pren mesures

Només estar en peu pot donar poder a un agressor i no fa res per ajudar. El millor que pots fer és intentar aturar l’assetjament prenent una posició en contra seu. Si no pots detenir-lo, dóna suport a la persona que està sent intimidada. Si la persona és amiga, pots escoltar i veure com ajudar. Considereu junts si heu informar de l’assetjament escolar. Si encara no són amics, fins i tot una paraula amable pot ajudar a reduir el dolor. Si més no, ajuda al no transmetre un missatge dolent i no prestar atenció positiva a la persona que està cometent l’assetjament escolar  .

Consells addicionals per a pares

Que es EPA que tens sort si el teu fill demana ajuda

La majoria dels joves no els expliquen als seus pares sobre l’assetjament en línia o fora de línia. Llavors, si el teu fill perd la son o no vol anar a l’escola o sembla agitat quan està en el seu ordinador o telèfon, pregunta-li per què, amb la major calma i cor possible. No dubtis a preguntar si té alguna cosa a veure amb el comportament dolent o els problemes socials. Però fins i tot si ho fa, no assumeixis que és intimidació. No ho sabràs fins que obtinguis la història completa, començant amb la perspectiva del teu fill.

ajudar a frenar el cyberbullying

Treballa amb el teu fill

Hi ha dues raons per les quals voldràs mantenir al teu fill involucrat. La intimidació i l’assetjament en cyberbullying generalment impliquen una pèrdua de dignitat o control sobre una situació social, i involucrar al teu fill en la recerca de solucions ho ajuda a recuperar això. La segona raó és sobre el context. A causa de que la intimidació gairebé sempre està relacionada amb la vida escolar i els nostres fills entenen la situació i el context millor que els pares, la seva perspectiva és clau per arribar a el fons de la situació i trobar una solució. És possible que necessitis tenir converses privades amb altres persones, però avisa’l al teu fill si ho fa i informa. Es tracta de la vida del teu fill, de manera que el teu fill ha de ser part de la solució.

Respon acuradament, no ràpid

El que els pares no sempre saben és que poden empitjorar les coses per als seus fills si actuen precipitadament. Una gran quantitat d’assetjament cyberbullying implica que algú sigui marginat (menyspreat i exclòs), el que l’assetjador creu que augmenta el seu poder o estat. Si respon públicament o si els companys del seu fill descobreixen fins i tot una reunió discreta amb les autoritats escolars, la marginació pot empitjorar, de manera que qualsevol resposta ha de ser ben pensada.

Es necessita més d’una perspectiva per ajudar a frenar el cyberbullying

El relat del que va passar al teu fill probablement sigui completament sincer, però recorda que la veritat d’una persona no és necessàriament la de tots. Hauràs de obtenir altres perspectives i tenir una ment oberta sobre el que són. De vegades, els nens es deixen portar per reaccions en cadena, i sovint el que veiem en línia és només una banda o part de la història.

El que les víctimes diuen que més ajuda

és ser escoltat, realment escoltat, ja sigui per un amic o adult a què li importi. Per això, si els teus fills van a tu a la recerca d’ajuda, és tan important respondre amb atenció i involucrar. Només per ser escoltat respectuosament, un nen sovint està en camí a la curació.

L’objectiu final és restaurar l’autoestima

 i una major capacitat de recuperació al seu fill. Això, no fer que algú sigui castigat, és el millor enfocament per a resoldre el problema i ajudar al teu fill a curar. El que més necessita el teu fill és recuperar un sentit de dignitat. A vegades això significa enfrontar-se a l’assetjador, de vegades no. Junts, tu i el teu fill podeu descobrir com arribar-hi.

Un resultat positiu en el  que sovint no pensem (o escoltem a les notícies) és la resiliència. Sabem que la raça humana mai eradicarà del tot la maldat o la crueltat, i també sabem que la intimidació no és, com s’ha escoltat en les generacions passades, «normal» o un ritu d’iniciació. Necessitem seguir treballant per eradicar-lo. Però quan passa i el superem, la nostra capacitat de recuperació augmenta. No és una cosa que es pugui «descarregar» o ensenyar. El cultivem a través de l’exposició als desafiaments i descobrint com tractar amb ells. Llavors, de vegades és important donar-los espai per fer-ho i fer-los saber que els recolzem.

Si necessites ajuda, podem ajudar-te de manera anònima. El teu no els coneixes, a nosaltres tampoc … però estem per ajudar a frenar el cyberbullying!