Icono del sitio My Cool Family

Activitats per fomentar el desenvolupament del nadó

Activitats per fomentar el desenvolupament del nadó són essencials perquè creixin espavilats. Els nadons són adorables, són increïblement curiosos i creixen a un ritme molt ràpid. Cada dia és una nova oportunitat de descoberta quan tens aquesta edat. Si estàs cuidant un nadó, és clar, voldràs estimular la seva ment. També voldràs estimular el seu creixement físic i emocional.

Hi ha moltes coses que pots fer per ajudar al teu nadó a explorar el món que els envolta. Les següents activitats simples han de ser divertides tant per a tu com per al teu fill per encoratjar el desenvolupament del nadó. També són una excel·lent manera de vincular-i involucrar a altres membres de la família en el temps de joc del nadó.

Canvia el teu to de veu

Fins i tot abans de néixer, els nadons responen als canvis en els tons de veu. Un nadó coneix la veu de la mare perquè l’han escoltat a l’úter. També pot saber els tons d’altres persones properes a tu, com el teu cònjuge o un germà. Pots desafiar al teu nadó a conèixer nous tons variant teu to de veu.

Intenta jugar amb una veu més profunda o una que sigui més aguda. Observa com respon el nadó a diferents tons. Ell o ella ràpidament deixaran clar que els estàs fent escoltar nous sons. Comprendre els sons ajuda als nadons a entendre el llenguatge i adquirir-més ràpid.

Seguir objectes

A mesura que els nadons es desenvolupen, necessiten aprendre a rastrejar objectes amb els seus ulls. També necessiten aprendre que els objectes que veuen encara hi són, fins i tot quan estan fora de la seva línia de visió. Ajuda al teu fill a aprendre a seguir coses usant joguines que els agradin i movent-los davant d’ells. Aquesta és una bona activitat que pots fer quan el nadó està estirat o fent coses relaxades com seure a la banyera.

Mou-te al ritme de la música

Fins i tot els nadons responen a la música. Als nadons també els agrada moure. Posa el teu àlbum favorit. Agafa el nadó en els teus braços i moure-us junts. Provar diferents moviments de ball en diversos moments. Al principi, desplaça’t de costat a costat i després comença a moure’t d’un costat a un altre o fins i tot fes petits salts a mesura que la música continua.

Escoltar música els permet als nadons escoltar cançons que els ajudaran a desenvolupar encara més les seves habilitats lingüístiques. Moure amb un pare fomenta l’exploració segura del món des d’una perxa protegida.

Canta una cançó de bressol

Les mares saben instintivament que els nadons responen a les cançons de bressol. Moltes mares gaudeixen cantant als seus nadons al ventre. Quan neix el nadó, les mares poden continuar cantant-les mateixes cançons de bressol. Als nadons els encanten els sons que van escoltar en l’úter després de néixer.

Posa cançons clàssiques i canta-suaument al teu nadó, o diverteix-te encara més amb elles fent les teves pròpies cançons de bressol i observant com es il·lumina la cara del teu nadó amb alegria. Cántalos quan els portis amb tu durant el dia. Si estàs fora de casa, aviat descobriràs que cantar és una excel·lent manera d’ajudar a calmar al teu fill.

Treu un mirall

Els miralls són una eina molt útil que els pares poden fer servir per ajudar els seus nadons a ser més conscients de si mateixos. Col·loca un mirall davant del nadó. Després, fes-los preguntes com «qui hi és?» Utilitza el mirall per assenyalar les parts del cos del nadó i després digues-li en veu alta.

Per exemple, agafa el mirall i porta-a les mans del nadó i digues-li la paraula «mans». Després fa servir el mirall per a assenyalar les teves pròpies parts del cos i dir-ne els noms. Això ajuda el nadó a adonar-se que mare i pare també són el seu lloc al món.

Fes volar al bebè

Aquest és un dels clàssics que tots els nadons estimen. Agafa el nadó i sostenlo de forma segura. Assegura’t que els braços i les cames del nadó estiguin ben subjectes. Després, pots volar el nadó sobre la teva falda i, si et sents valent, creua l’habitació. Mentre portes al bebè, fes sorolls divertits com si estiguessis volant un avió o un coet que s’enlaira.

Als nadons els agrada sorprendre amb moviments inesperats que desafien la seva percepció de l’espai. També els agrada quan els pares els mostren coses noves a la seva habitació des de diferents altures.

Jugant a xutar la pilota

Fins i tot els nadons petits poden aprendre a estirar les seves extremitats i com controlar-les. Ara és el moment d’entrenar els moviments de les cames d’un nadó. Si ho fas, primer ajudaràs a preparar-los per gatejar i, finalment, per caminar.

Un nadó pot aprendre a expulsar articles simples com paper de seda o fins i tot una pilota gran. Sosten la cama del nadó i mostri’ls què fer. Després agafa la cama i empeny-suaument contra el paper de seda o un altre objecte. Fes això diverses vegades seguides i després comença a alternar cames cada vegada. Als nadons els encanta que els toquin les extremitats i la idea de poder controlar-los.

Agafant coses

A mesura que els nadons creixen, gradualment obtenen un millor control dels seus braços i mans. Les mares i els pares poden ensenyar als nadons a controlar les seves extremitats i divertir-se al procés. Els nadons poden aprendre a agafar tot tipus d’articles.

Assolir un objecte els ensenya a interactuar amb el seu entorn. Utilitza diferents objectes i posar-davant del nadó. Busca articles que siguin segurs i que puguin atreure i mantenir l’atenció del nadó. Els tubs de paper són fàcils de sostenir per a un nadó. El mateix passa amb les joguines fets de materials segurs en colors i patrons variats.

Temps cap per avall

Tots els nadons necessiten passar algun temps cap per avall. El temps cap per avall permet als nadons veure el món sota una nova llum. Ajuda’ls a fer el millor ús d’aquest temps posant joguines al voltant d’ells mentre se sentin.

Un nadó gaudirà aquest cop, encara més, quan treguis a la llum nous articles perquè els vegin. Deseu a un costat algunes joguines especials que només usi durant el temps cap per avall. Per exemple, pot tenir diversos animals de peluix voltant. Deixa que el nadó faci servir aquest temps per tocar el peluix.

Diverteix-te amb els teus petits! Només són nadons per un curt període de temps, i aquestes activitats per fomentar el desenvolupament del nadó haurien ajudar-te a participar en formes que fomentin el desenvolupament del nadó i enforteixin el teu vincle.

Salir de la versión móvil